Υπουργική απόφαση για το ειδικό σήμα ποιότητας ελληνικής κουζίνας:Έμφαση σε τοπικά-ΠΟΠ προϊόντα | Cretan Food News
Σάββατο, 10 Απριλίου 2021

Υπουργική απόφαση για το ειδικό σήμα ποιότητας ελληνικής κουζίνας:Έμφαση σε τοπικά-ΠΟΠ προϊόντα

Υπουργική απόφαση για το ειδικό σήμα ποιότητας ελληνικής κουζίνας:Έμφαση σε τοπικά-ΠΟΠ προϊόντα

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β 1463/02-05-2019 Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.).

Η απόφαση, που υπέγραψε η πρώην υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στις 19 Απριλίου, ορίζει ότι το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. πιστοποιεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση: α) προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές κουζίνες, β) χρησιμοποιεί σε σημαντικό βαθμό ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και προϊόντα Π.Ο.Π., γ) προωθεί συνολικά την ελληνική γαστρονομική και οινική παράδοση και παραγωγή και δ) προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, μη συμμόρφωση του εστιατορίου, έστω και σε ένα από τα υποχρεωτικά κριτήρια, αποτελεί λόγο απόρριψης της επιχείρησης.

Τα εδέσματα «Ελληνικής Κουζίνας» μπορούν είτε α) να επιλέγονται μέσα από τον γαστρονομικό χάρτη που θα δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου είτε β) να προτείνονται από τις επιχειρήσεις με την κατάλληλη τεκμηρίωση για τη γνησιότητα της προέλευσής τους. Σε περίπτωση που προσφέρεται φέτα, η απόφαση ορίζει ότι αυτή πρέπει να είναι μόνο ελληνικής παραγωγής και αποκλειστικά Π.Ο.Π. ενώ αποκλείεται η προσφορά τύπων τυριού υποκατάστατων της φέτας (π.χ. λευκό τυρί). Μάλιστα, θα ελέγχεται ότι τα τυροκομικά προϊόντα Π.Ο.Π. προέρχονται αποκλειστικά από τους εγγεγραμμένους στο «Μητρώο Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων χρήσης των ενδείξεων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. για ζωικά προϊόντα» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή εμπορικές επιχειρήσεις που διαθέτουν τα προϊόντα των επιχειρήσεων του παραπάνω καταλόγου.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι θα γίνεται χρήση αποκλειστικά καλής ποιότητας ελαιόλαδου ελληνικής παραγωγής για τα μαγειρευτά (εφόσον η συνταγή και η παράδοση προβλέπει χρήση ελαιόλαδου) και έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ελληνικής παραγωγής για τις σαλάτες νωπές ή βραστές, με σχετική μνεία στους τιμοκαταλόγους των επιχειρήσεων εστίασης (ενημέρωση καταναλωτών).

Αναλυτικότερα:
Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.): http://www.nomotelia.gr/photos/File/1463b-19.pdf