Barista, η εξέλιξη ενός μη αναγνωρισμένου επαγγέλματος ή μια καρικατούρα σε εκπομπές τηλεπωλήσεων; | Cretan Food News
Σάββατο, 10 Απριλίου 2021

Barista, η εξέλιξη ενός μη αναγνωρισμένου επαγγέλματος ή μια καρικατούρα σε εκπομπές τηλεπωλήσεων;

Barista, η εξέλιξη ενός μη αναγνωρισμένου επαγγέλματος ή μια καρικατούρα σε εκπομπές τηλεπωλήσεων;

Γράφει για τη CFN ο Savvas-Victor Baldinis [Κάτοχος πιστοποίησης Barista SCAE Level 2]

Άκου λίγο μια ιστορία διαφορετική από τις άλλες για τον «λαμπερό» κόσμο του καφέ.

Όταν πριν από καμία δεκαετία δηλώναμε κάποιοι «barista» σε αυτή τη χώρα χωρίς να ντρεπόμαστε (αν και θα έπρεπε λίγο μεταξύ μας), όλοι μας κοιτούσαν με ένα βλέμμα απορίας, κυρίως γιατί δεν καταλάβαιναν καν το τι δουλειά δηλώναμε ότι κάνουμε. Αμέσως μετά την επεξήγηση ερχόταν η δεύτερη απορία, ωραία και τι δουλειά θα κάνεις όταν μεγαλώσεις, σοβαρή, που θα σου εξασφαλίσει το μέλλον. Λες και η δική του δουλειά σχετίζεται με αυτό που κάποτε σπούδασε και ήλπιζε πως θα ασκήσει ως επάγγελμα και του προσφέρει έστω την ελάχιστη σιγουριά στην Ελλάδα του 2015. Προς θεού δεν είμαι αντίθετος με το να σπουδάσει κάποιος, αλλά πρώτα θα πρέπει να βρει πραγματικά το τι θέλει να κάνει και μετά να το σπουδάσει , πράγμα που στα 17-18 που καλείται σε αυτή τη χώρα να το αποφασίσει  φαντάζει αδύνατον. Έτσι καταλήγεις να σπουδάσεις κάτι που δεν σου άρεσε ποτέ  πραγματικά (ίσως λίγο στους γονείς σου), να κάνεις (αν είσαι τυχερός) μια δουλειά που δεν σου αρέσει και να παίρνεις χρήματα που το πιθανότερο είναι να μην σε αφήνουν ικανοποιημένο.

Δεν σου κρύβω ότι και εγώ από ανάγκη ξεκίνησα αυτή τη δουλειά, αλλά γρήγορα επέλεξα και  αποφάσισα μόνος μου ότι θέλω να την κάνω για πάντα και δεν μετάνιωσα για αυτό, ακόμη τουλάχιστον. Αν λοιπόν είσαι 18-19 χρόνων και ακόμα δεν είσαι σίγουρος για το τι θες, θα το βρεις δοκιμάζοντας και βάζοντας μικρούς στόχους καθημερινά. Αν δεις ότι δεν το αγαπάς και δεν είσαι διατιθέμενος να κάνεις θυσίες άπλα ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!

Τα χρόνια πέρασαν και πλέον oι Baristi είμαστε μόδα!!ναι φίλε μου, η δουλειά που είχα πει τότε στην μάνα μου ότι θα κάνω (όχι θέλω, θα ΚΑΝΩ) και μου είπε ΠΑΡΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΘΕΣ, είναι πλέον μια σταθερή επαγγελματική επιλογή. Που οφείλεται αυτό; Σίγουρα όχι σε τηλεοπτικές κακοσκηνοθετημένες εκπομπές τηλεπωλήσεων καφέ που εκμεταλλεύονται το πάθος κάποιων ανθρώπων δίνοντας τους τα 15 λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν.

Η εξέλιξη ήταν παγκόσμια και με μια χρονική καθυστέρηση έφτασε και στην ψωροκώσταινα, κάνοντας τον ειδικευμένο barista πρωταγωνιστή. Γνώσεις και συνεχής έρευνα σε όλα τα στάδια, από την καλλιέργεια ως τον τρόπο παρασκευής ενός καφέ, μας έφεραν σε αυτό το σημείο σήμερα. Ο καφές στη χώρα μας όπως λένε και τα κλισέ είναι εθνικό σπορ. Χιλιάδες καφετέριες που πρέπει να επανδρωθούν με σερβιτόρους, baristi κλπ σου δίνουν σίγουρα πολλές πιθανότητες να βρεθείς πίσω από μια μηχανή espresso,το αν θα ξεχωρίσεις είναι στο χέρι σου.

Πριν αποφασίσεις ότι θες να γίνεις barista να σoυ θέσω τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.

  • Αυτή η δουλειά μπορεί να συγκριθεί σε πίεση και δυσκολία με αυτή ενός μάγειρα. Θα μάθεις να στέκεσαι υπό πίεση 8-9ώρες όρθιος (αν είσαι τυχερός), με ότι μπορείς να φανταστείς ότι σημαίνει αυτό από άποψη κούρασης και σωματικής φθοράς.
  • Μέχρι να φτάσεις στο σημείο όπου το όνομα σου θα έχει αποκτήσει υπεραξία και οι γνώσεις σου, σε συνδυασμό με την εμπειρία, θα σου δίνουν το δικαίωμα να βάζεις τους κανόνες στον χώρο εργασίας σου, μάθε πως κουμάντο κάνει ο παλιός (όσο άσχετο και αν τον θεωρείς).
  • Οι μέρες που όλοι θα γιορτάζουν όπως Χριστούγεννα κλπ θα είναι οι πιο κουραστικές για σένα. Οι φίλοι σου θα χαλαρώνουν από τις «κανονικές » τους δουλειές εσύ όμως όχι. Αντιθέτως, θα σερβίρεις όλους εκείνους  τους εκστασιασμένους καταναλωτές που θα συνδυάζουν τα ψώνια τους με ένα δίωρο καφεδάκι , ξέρεις στα γρήγορα.
  • Όσον αφορά το οικονομικό, όταν αρχίσεις τα πράγματα δεν θα είναι πολύ  καλά, σίγουρα θα παίρνεις όμως περισσότερα χρήματα από τον βασικό μισθό της Ελλάδας. Λαβε υπόψιν σου ότι η έννοια ασφάλιση έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια αισίως για τους ιδιοκτήτες χώρων εστίασης ως προς τους εργαζομένους τους.
  • Βαλε καλά στο μυαλό σου ότι τα «in» μαγαζιά τρίτου κύματος που ονειρεύεσαι να δουλέψεις είναι επανδρωμένα από ειδικευμένους baristi συνήθως. Οπότε για αρχή συμβιβάσου με τους φραπέδες και τις λάντζες σε συνοικιακά καφέ και τα καλύτερα ίσως έρθουν αργότερα.

Και τι πρέπει να κάνεις για να βάλεις σωστές βάσεις λοιπόν;

Καλά και τα χαρτιά και τα διπλώματα, κυρίως γιατί σε βάζουν σε μια διαδικασία για συνεχή μάθηση και αναζήτηση, αλλά δεν είναι το παν πίστεψε με. Ως κάτοχος τέτοιων πιστοποιήσεων θα σου πω πως το σημαντικότερο είναι να βρεις ανθρώπους που θα σε εμπνεύσουν και θα σε κάνουν να γίνεις  καλύτερος, μαθαίνοντας από αυτούς ακόμα και για τον ίδιο σου τον εαυτό. Δοκίμασε και πειραματίσου, είναι ο μόνος δρόμος να προχωρήσεις. Δούλεψε, δούλεψε, δούλεψε και άλλο, όταν κουραστείς μην τα παρατήσεις, δούλεψε μέχρι να φτάσεις τον στόχο και όταν τον κατακτήσεις βαλε και άλλον πιο ψηλά και δούλεψε για να τον κατακτήσεις. Διάβασε όσο δεν διάβασες σε όλα τα σχολικά σου χρόνια και προσπάθησε να εφαρμόσεις αυτά που μαθαίνεις. Καλώς ήρθες στον σκοτεινό αλλά ύπεροxo κόσμο του επαγγέλματος που ακούει στο όνομα BARISTA.

Υ.Γ. Και όταν έρθει η στιγμή που θα κοιτάξεις πίσω και δεις τους στόχους που κατέκτησες, πότε μην ξεχάσεις από πού ξεκίνησες και ποιοι σε βοήθησαν για να τα καταφέρεις πέρα από τον εαυτό σου. Επίσης μη πιστέψεις πως τα ειδές όλα, είναι μεγάλη η διαδρομή. Χρησιμοποίησε την γνώση ως μέσο επικοινωνίας και όχι επίδειξης . Αφιερωμένο το παραπάνω κείμενο στον φίλο και δάσκαλο Γιώργο Κοντορίνηπου ενέπνευσε και μύησε εμένα στα βαθύτερα νερά  του specialty.