“Let’s pumpkin-g!!!” Δροσερό γλύκισμα κολοκύθας! | Cretan Food News
Σάββατο, 10 Απριλίου 2021

“Let’s pumpkin-g!!!” Δροσερό γλύκισμα κολοκύθας!

“Let’s pumpkin-g!!!” Δροσερό γλύκισμα κολοκύθας!

Συνταγή: Ελένη Μαραγκάκη
Χρόνος Προετοιμασίας: 45'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Η κολοκύθα της Σταχτοπούτας και του Halloween δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την κολοκύθα που γεμίζει τις εικόνες της Κρήτης το Φθινόπωρο, όπου κι αν γυρίσουμε τη ματιά μας!

Ξεπροβάλουν στα περβόλια ανάμεσα στις πρασινάδες με τη ζωηρόχρωμη πορτοκαλί  φορεσιά τους, στολίζουν και διδάσκουν την υπομονή στις αυλές, στολίζουν τους πάγκους στην αγορά και αφήνονται στα χέρια μας στην κουζίνα!

Η κολοκύθα διατηρείται για πολύ πολύ καιρό, και είναι μια άριστη και εύχρηστη πρώτη ύλη για ευφάνταστες και πεντανόστιμες συνταγές!

Επίσης, είναι μια θρεπτική τροφή για τον οργανισμό με λίγες θερμίδες, μια ασπίδα προστασίας όπως τονίζουν οι διατροφολόγοι μιας και περιέχει πλήθος βιταμινών, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.
Προσωπικά είναι ένα από τα αγαπημένα μου λαχανικά και όχι τυχαία την επέλεξα ως βασική ύλη την πρώτη φορά που συμμετείχα στον διαγωνισμό της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, η οποία μου χάρισε ένα χρυσό βραβείο!

Η «πίτα γλυκιά στριφτή και αχνισμένη»  το 2013 ήταν η αρχή για το πρόγραμμα μου «Lets pumpkin-g» 
 
Ο Οκτώβριος μας βρίσκει στην κουζίνα σε δισταγμό γιατί δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοδιαλέξει από λαχανικά, φρούτα, ψάρια κλπ.

Σήμερα, προτείνουμε ένα πολύ γευστικό επιδόρπιο με βάση την κολοκύθα για να εμπλουτίσει ως επιδόρπιο το γιορτινό τραπέζι, για να συνοδεύσουμε το τσάι μας ή να το επιλέξουμε για πρωινό!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε
Για τη βάση

  • 1 κιλό κολοκύθα (πριν καθαριστεί) την οποία κόβουμε σε κομμάτια
  • 1 ½ ποτήρι (300γρ) ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι (200γρ) ζάχαρη
  • ¾ κούπα (100γρ) γάλα
  • 1 κούπα (150γρ) φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. σόδα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
  •  ½ κ.γ. αλάτι
  • 500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ή εναλλακτικά
  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 φακελάκι bakin

 
Για την επικάλυψη

  • 300 ή 400 γρ τυρί κρέμα κρητικό AMARINO
  • ή εναλλακτικά
  • 300 γρ μυζήθρα ανάλατη φρέσκια
  • 100 βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ½ κούπα ζάχαρη άχνη
  • 2 δόσεις βανίλια

Για το σερβίρισμα

  • Χοντροκομμένα καρύδια

Πως ετοιμάζουμε τη συνταγή
Καταρχήν ασχολούμαστε με την κολοκύθα που έχουμε καθαρίσει και έχουμε κόψει σε κομμάτια.

Την τοποθετούμε σε μια μικρή κατσαρόλα με μισή κούπα νερό και την πασπαλίζουμε με μια κουταλιά ζάχαρη κρυσταλλική.

Αφήνουμε την κολοκύθα να βγάλει τα υγρά της, σε μέτρια θερμοκρασία (π.χ. αν η κουζίνα μας αριθμεί τη θερμοκρασία από 1 έως 9, επιλέγουμε το 7) ώσπου να μαλακώσει η σάρκα και να λιώνει με το πιρούνι. Αν μένει λίγο υγρό στο τέλος, δεν μας πειράζει, γιατί άλλωστε θέλουμε το επιδόρπιο να έχει υγρασία. Με πιρούνι λιώνουμε τα κομμάτια κολοκύθας.

Μέχρι να κρυώσει η κολοκύθα, ετοιμάζουμε την επικάλυψη.

Αφρατεύουμε με το φτερό το τυρί κρέμα ή τη μυζήθρα (αν είναι σκληρή τη μαλακώνουμε με μια κουταλιά νερό) και προσθέτουμε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη και τη βανίλια.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο.
.
Συνεχίζουμε με τη βάση.
Σε νέο μπολ, χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, με το φτερό για πέντε λεπτά.

Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι με τη σόδα και τα αρωματικά μας.

Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας.

Προσθέτουμε τη φαρίνα ή το αλεύρι με το bakin οπωσδήποτε κοσκινισμένα για να μη δημιουργήσει σβόλους.

Τέλος, προσθέτουμε την κολοκύθα μας και συνεχίζουμε με το φτερό για 3 λεπτά.
 
Τοποθετούμε το μίγμα σε ένα μεγάλο ταψί (32Χ35) που έχουμε καλύψει με χαρτί κουζίνας (θα μας βοηθήσει πολύ στη συναρμολόγηση του γλυκού) γιατί θέλουμε η βάση μας να είναι περίπου 2 εκ. Όταν ψηθεί.

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς (αερόθερμο) ώσπου να κοκκινίσει η επιφάνεια και να βγαίνει στεγνό το μαχαίρι με το οποίο θα ελέγξουμε το ψήσιμο. Αν βγαίνει στεγνό, είναι έτοιμη!
 
Αφήνουμε το ταψί σε σχάρα για πέντε λεπτά, το σκεπάζουμε με λεπτή πετσέτα και το αφήνουμε ώσπου να κρυώσει τελείως.

Όταν κρυώσει, παίρνουμε από το ταψί τη βάση μαζί με το αντικολλητικό χαρτί και την αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις άκριες της βάσης.  

Απλώνουμε την κρέμα μας και χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια, όσο μικρά ή όσο μεγάλα θέλουμε και πασπαλίζουμε με καρύδια.
4 πόντους αν θέλουμε να τα σερβίρουμε σε θήκες κέικ, 6 πόντους αν θέλουμε να τα σερβίρουμε σε πιατάκι.
 
Καλή επιτυχία!
www.elenicookscrete.com
elenicookscrete@gmail.com