Οινοποιείο Λυραράκη | Cretan Food News
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

Οινοποιείο Λυραράκη

Οινοποιείο Λυραράκη

Cretan Food News

Τα κρασιά Λυραράκη είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο που ιδρύθηκε και παράγει ποιοτικά κρασιά από το 1966.

Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει κρητική οικογένεια που η πορεία της μέσα στο χρόνο να μη συνδέεται άμεσα με την παραγωγή κρασιού. Το προϊόν αυτό ήταν και θα παραμείνει πάντα για τους κατοίκους του νησιού το πιο αγαπημένο από τα υλικά αγαθά που μας χαρίζει απλόχερα η κρητική γη.

Γαλουχημένοι μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον, οι ιδρυτές της εταιρείας αποφάσισαν το 1966 να ασχοληθούν επαγγελματικά με την παραγωγή κρασιού. Με την ίδρυση της εταιρείας, άρχισε ταυτόχρονα και η εγκατάσταση των καλύτερων ντόπιων ποικιλιών που εκείνη την περίοδο ήταν η Βηλάνα, το Κοτσιφάλι και η Μανδηλαριά. Το οινοποιείο βρίσκεται στην πιο αξιόλογη οινοποιητική ζώνη της Κρήτης, αυτή των Πεζών. Το ορεινότερο χωριό της ζώνης, από το οποίο κατάγεται και η οικογένεια, αποτελεί τη βάση της εταιρείας.

Η εταιρεία ξεκίνησε την εμφιάλωση κάτω από το σήμα "ΛΥΡΑΡΑΚΗΣ" μόλις στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα. Η πρώτη σοδειά που εμφιαλώθηκε ήταν το 1992, αφού μέχρι τότε όλη η παραγωγή πωλούνταν χύμα σε μεγάλα οινοποιεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Σήμερα, η εταιρεία πλέον έχει περάσει στη δεύτερη γενιά. Ο οικογενειακός αμπελώνας καλύπτει έκταση 140 στρεμμάτων σε ασβεστολιθικά χαλικώδη εδάφη και έχει ένα μέσο υψόμετρο 550 μέτρων. Από τα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα, μεγάλη έμφαση δίνεται στις σπάνιες κρητικές ποικιλίες: Συγκεκριμένα οι λευκές "Δαφνί" και "Πλυτό" που διασώθηκαν από εξαφάνιση και αναδείχτηκαν από την οικογένεια αποτελούν το καμάρι του αμπελουργού Μανώλη Λυραράκη, και συμπληρώνονται από τις Βηλάνα, Μοσχάτο Λευκό αλλά και τη γαλλική Sauvignon Blanc. Σε ότι αφορά τις ερυθρές ποικιλίες, οι τοπικές Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι και Μοσχάτο μαύρο συμπληρώνονται από τις διεθνείς Syrah, Merlot, και Cabernet Sauvignon. Η οικογένεια και η επιστημονική ομάδα της εταιρείας επενδύουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους πειραματιζόμενοι με μικρές οινοποιήσεις άλλων ντόπιων ποικιλιών, ελπίζοντας σύντομα να μπορούν να σας προσφέρουν νέα συναρπαστικά προϊόντα.

Η εταιρεία αναγνωρίζεται ως ο ηγέτης των ποιοτικών παραγωγών της Κρήτης, δίνοντας έμφαση στις τοπικές ποικιλίες - φυσικά παράγονται και κάποιοι πολυποικιλιακοί οίνοι με ανάμιξη ξενικών ποικιλιών.
Η οικογένεια πιστώνεται τη αναβίωση των λευκών αυτόχθονων ποικιλιών "Δαφνί" και "Πλυτό", που αποτελούν μέρος της ομάδας προϊόντων "Οι θησαυροί της Κρήτης". Το τελευταίο περήφανο μέλος αυτής της ομάδας είναι ένα παλαιωμένο ερυθρό κρασί από 100% Μαντηλάρι, μια ερυθρά ποικιλία που δεν είχε οινοποιηθεί ποτέ πριν μόνη της, τουλάχιστον στην Κρήτη. Τέλος, η οικογένεια ΛΥΡΑΡΑΚΗ είναι η πρώτη που ανέμιξε την τοπική ποικιλία "Κοτσιφάλι" με τη διεθνή Syrah, δίνοντας ένα ασυνήθιστα συναρπαστικό ερυθρό blend, στα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα.

Τα προϊόντα της εταιρείας χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στο εξωτερικό, όπως αντιλαμβάνεται κανείς από την πλειάδα διεθνών βραβεύσεων, και φυσικά εξάγονται σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στη Β. Αμερική (ΗΠΑ & Καναδά).
 
Η ακριβής θέση του οινοποιείου είναι στη βορεινή πλευρά της κοινότητας Αλαγνίου, σχεδόν στη μέση του μικρού οροπεδίου. Η κατασκευή της νέας εμφιαλωτικής μονάδας τελείωσε το 2004. Αργότερα, η οικογένεια τελείωσε την πρώτη φάση ανακαίνισης του επισκέψιμου χώρου, που χρησιμεύει και σαν κελάρι φιλοξενώντας βαρέλια και φιάλες οι οποίες παλαιώνουν.

Ο επισκέψιμος χώρος υποδέχεται πλέον τακτικά επισκέπτες, και δίνεται πλέον η δυνατότητα φιλοξενίας μικρών εκδηλώσεων με θέα τον οικογενειακό αμπελώνα και τα Λασιθιώτικα όρη.
 
Πώς θα έρθετε : Από το Ηράκλειο για να φτάσετε στο Αλάγνι κατευθύνεστε νότια προς Αρκαλοχώρι/Βιάννο, 18 χλμ. μετά την Κνωσσό.
Ευκολότερο είναι να διαλέξετε τη διαδρομή του νέου αυτοκινητόδρομου που οδηγεί από τη βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου προς τα νότια. Ακολουθήστε τις ενδεικτικές καφέ πινακίδες στη διαδρομή, οι οποίες θα σας οδηγήσουν στο κελάρι μας

Τηλέφωνο : +30 2810 741482 Fax:  +30 2818 100053
Email: exports@lyrarakis.gr
Website: www.lyrarakis.com
Facebook: http://www.facebook.com/lyrarakiswines
Twitter: http://twitter.com/#!/lyrarakis
Youtube: http://www.youtube.com/lyrarakiswinescrete
 
Πρατήριο Κτήματος
Οδός: Γ. Παπανδρέου 92, Ηράκλειο Κρήτης  Τ.Κ: 71305
Τηλέφωνο: 2810 741482