Η σωστή διατροφή των παιδιών είναι θεμελιώδης για την υγιή ανάπτυξη τους! | Cretan Food News
Σάββατο, 10 Απριλίου 2021

Η σωστή διατροφή των παιδιών είναι θεμελιώδης για την υγιή ανάπτυξη τους!

Η σωστή διατροφή των παιδιών είναι θεμελιώδης για την υγιή ανάπτυξη τους!

CFN

Τα παιδιά έχουν ένα φορτωμένο πρόγραμμα μέσα στην ημέρα όπως αγγλικά ή γυμναστική ή χορό, να τρέξουν την ώρα του διαλείμματος, να παίξουν, να κινηθούν.

Την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας την παίρνουμε από την τροφή. Η τροφή αποτελεί το μέσο με το οποίο το σώμα μας εκτελεί τις διάφορες λειτουργίες του. Ο σκοπός μας είναι να ξυπνάμε το πρωί με κέφι και ζωντάνια και η μέρα μας να χωρίζετε σε διάφορες δραστηριότητες που κάνουμε. Το φαγητό μας βοηθάει στο να μπορέσουμε να αποκτήσουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι κατάλληλες τροφές και ένα σωστό διαιτολόγιο θα βοηθήσει τα παιδιά να έχουν καλύτερη πνευματική απόδοση στο σχολείο και να αναπτυχθούν σωστά, έχοντας γερές βάσεις.
Για να είναι μια διατροφή ισορροπημένη θα πρέπει να τρώμε σε σταθερές ώρες, το σωστό είναι δηλαδή να τρώμε ανά τρεις ώρες, χωρίς να μασουλάμε ή να τσιμπολογάμε ενδιάμεσα.  Ένα δεκάλεπτο λίγο πριν φύγουν τα παιδιά για το σχολείο μπορούμε να τους ετοιμάσουμε το πρωινό τους. Το πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο και δελεαστικό. Μας βοηθάει να βελτιώσουμε περισσότερο το μυαλό μας και μας δίνει ενέργεια. Καθόμαστε χωρίς άγχος στο τραπέζι και απολαμβάνουμε το πρωινό μαζί με τα παιδιά μας.

Στη συνέχεια, εφόσον έχουν περάσει τρεις ώρες από την ώρα που καταναλώσαμε το πρωινό μας, ήρθε η ώρα για το δεκατιανό μας στο σχολείο. Το δεκατιανό πρέπει να είναι σπιτικό, π.χ. ένα τοστ με τυρί γαλοπούλα και λαχανικά και μπορούμε να το καταναλώσουμε μετά από τρεις ώρες που έχουμε φάει το πρωινό μας γεύμα. Εάν για παράδειγμα δε βολεύει να τηρήσουμε το τρίωρο τότε μπορούμε να καταναλώσουμε το αμέσως επόμενο γεύμα μετά από δυο ή δυόμισι ώρες. Είναι πολύ σημαντικό  να τρώμε ανά σταθερά διαστήματα ,διότι με αυτό τον τρόπο, δεν πεινάμε συνέχεια, δε τσιμπολογάμε ό, τι βρούμε, δεν είμαστε λαίμαργοι και χωρίς να το καταλάβουμε προσέχουμε τη διατροφή μας.

Σε αυτό που θα πρέπει να δώσουμε προσοχή κάθε φορά που έρχεται η ώρα του φαγητού είναι να μάθουν τα παιδιά να κάθονται και να τρώνε τα γεύματα τους στο τραπέζι. Είναι  πολύ σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο τρώμε το φαγητό μας. Στρώστε το τραπέζι μαζί με τα παιδιά σας. Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν και να βάζουν διάφορα τρόφιμα πάνω στο τραπέζι. Όλη η οικογένεια μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να βοηθάει στη προετοιμασία του φαγητού. Το παιδί με αυτό τον τρόπο μαθαίνει να πειθαρχεί, να συμπεριφέρεται σωστά και να έχει υπομονή.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός τρόπος προσέγγισης είναι να δείχνουμε στα παιδιά διάφορα τρόφιμα που υπάρχουν στο σπίτι την ώρα που μαγειρεύουμε και να τους μιλάμε για αυτά. Ακόμα και αν το παιδί είναι μηνών, μπορούμε να το βάλουμε δίπλα μας την ώρα που είμαστε στη κουζίνα και να του δείχνουμε ξεχωριστά το κάθε τρόφιμο, λέγοντας καθαρά το όνομά του, να αφήσουμε το παιδί να το πιάσει στα χέρια του και να μυρίσει. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα εξοικειωθεί σιγά  σιγά με τα τρόφιμα. Μπορείτε βέβαια να δώσετε στα τρόφιμα και διάφορα παιδικά ονόματα  π.χ. φασόλια σούπερ δύναμης, αν φάω δηλαδή φασόλια θα γίνω σούπερ δυνατός  και διάφορα άλλα ονόματα με τα οποία τα παιδιά θα ξετρελαθούν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας με τα διάφορα τρόφιμα, να αναγνωρίζουν πώς λέγεται το καθένα και να ξέρουνε τι τρώνε.