Η διατροφική αξία της μπύρας! | Cretan Food News
Κυριακή, 21 Απριλίου 2019

Η διατροφική αξία της μπύρας!

Η διατροφική αξία της μπύρας!

CFN

Η μπύρα είναι το ποτό του καλοκαιριού που μας κάνει να ξεχάσουμε τη δίψα μας και να ικανοποιήσουμε τον ουρανίσκο μας μέσα από την ποικιλία γεύσεων που υπάρχει!

Η μπύρα είναι ποτό το οποίο παρασκευάζεται από ζύμωση της βύνης του κριθαριού, λυκίσκου και νερού. Για την παρασκευή μερικών τύπων μπύρας επιτρέπεται επίσης η χρησιμοποίηση αντί για βύνη από κριθάρι, καθαρό καλαμοσάκχαρο ή τευτλοσάκχαρο ή βυνοσάκχαρο ή και αμυλοσάκχαρο. Η μπύρα διαθέτει πολλά ωφέλιμα συστατικά για τον οργανισμό μας, όπως είναι: οι αντιοξειδωτικές ουσίες, τα μεταλλικά άλατα, τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος Β). Πρόκειται για αντιοξειδωτικά στοιχεία τα οποία έχουν αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση, ενώ βοηθούν και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, η υψηλή της περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, αλλά και η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο βοηθούν να μην εμφανιστεί πέτρα στη χολή και στα νεφρά. Επίσης αποτελεί πηγή διαλυτών ινών που προέρχονται από τα κυτταρικά τοιχώματα του κριθαριού.

Δύο ποτήρια μπύρα περιέχουν περίπου το 10% των συνιστώμενων καθημερινών αναγκών σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, επιβραδύνουν την πέψη και απορρόφηση του φαγητού και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Τέλος αποτελείται από νερό σε ποσοστό περίπου 93% και είναι ένα δροσιστικό ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως η μπύρα, απορροφούνται πιο αργά από το στομάχι με αποτέλεσμα και η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα να είναι χαμηλή, δεν περιέχει λίπος και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Οι θερμίδες της οφείλονται κυρίως στο αλκοόλ και η θερμιδική της αξία είναι χαμηλότερη από άλλα ποτά αλλά  πρέπει  πάντα να καταναλώνεται με μέτρο για μια ισορροπημένη διατροφή.