Παγωτό καραμέλα | Cretan Food News
Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

Παγωτό καραμέλα

Παγωτό καραμέλα

Πηγή: www.icecream.turborecipes.com
Χρόνος Προετοιμασίας: 150'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Η συνταγή αυτή δεν απαιτεί τη χρήση παγωτομηχανής, δεν περιέχει αυγά και βγαίνει αρκετά μαλακό. Επιπλέον, δεν απαιτούνται ενδιάμεσα χτυπήματα για να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι, απλώς φτιάχνουμε το μείγμα και το βάζουμε στην κατάψυξη!

Υλικά για δύο λίτρα παγωτό

  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ 410 gr (όχι light)
  • 1 φυτική σαντιγί ερμόλ
  • 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι (περίπου 30 ml)
  • 2 κούπες ζάχαρη (περίπου 400 gr)
  • 1/2 κούπα νερό (περίπου 100 ml) 

Εκτέλεση
Bάζουμε το εβαπορέ στην κατάψυξη για 2 ώρες. Φτιάχνουμε την καραμέλα για να είναι έτοιμη. Σε ένα τηγάνι αδειάζουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τη μισή κούπα νερό. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και ζεσταίνουμε σε μεσαία θερμοκρασία, ανακατεύουμε περιοδικά με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν η καραμέλα πάρει σκουρόχρωμο χρώμα (σε περίπου 15 λεπτά), αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Η καραμέλα μας είναι έτοιμη.

Σε ένα μπολ αδειάζουμε το περιεχόμενο της ερμόλ. Χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σφιχτή σαντιγί (περίπου 5-6 λεπτά). Βγάζουμε το εβαπορέ από την κατάψυξη και το αδειάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει και να φουσκώσει. Αδειάζουμε στη λεκάνη και τη σαντιγί ερμόλ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Βάζουμε στη λεκάνη και την καραμέλα και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ και το τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Μετά από 8 ώρες το παγωτό μας είναι έτοιμο για κατανάλωση.Υπενθυμίζουμε ότι δεν απαιτείται να βγάζουμε το μπολ ενδιάμεσα και να ανακατεύουμε διότι το παγωτό καθώς δεν κρυσταλλιάζει.

Tips: 
Το εβαπορέ που θα χρησιμοποιήσουμε δεν πρέπει να είναι light.
Το παγωτό βγαίνει λίγο γλυκό, οπότε μπορείτε να περιορίσετε λίγο την ποσότητα της ζάχαρης και να φτιάξετε λιγότερη ποσότητα καραμέλας.
Αντί για σαντιγί ερμολ, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη σαντιγί όπως μορφάτ, γαρνί ή μους. Για να μας βγει όμως το παγωτό μας μαλακό χωρίς κρυστάλλους, θα πρέπει η ερμόλ να χτυπηθεί πολύ καλά, όπως επίσης και το εβαπορέ.
Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας αυτής της συνταγής.
Να επισημανθεί ότι μπορούμε να κρατήσουμε λίγη από την καραμέλα και να τη χρησιμοποιήσουμε για γαρνίρισμα. Ακόμη, για γαρνίρισμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο άλλο σιρόπι, όπως για παράδειγμα σιρόπι σοκολάτας.
Τέλος, για την παρασκευή της καραμέλας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα γάλακτος αντί για νερό.