Τον Μάρτιο ο 4ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου | Cretan Food News
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

Τον Μάρτιο ο 4ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου

Τον Μάρτιο ο 4ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου

H Περιφέρεια Κρήτης με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, συνδιοργανώνουν τον 4ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου (4rd Cretan Olive Oil Competion) από 16 έως 18 Μαρτίου 2018 στο Ρέθυμνο.

Η Εκδήλωση όπως κάθε χρόνο, υλοποιείται σε συνεργασία με όλους τους φορείς του ελαιολάδου της Κρήτης:
* Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης
* Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης
* Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης
* Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου
* ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου
* Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων
*Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού   Ρεθύμνου.

Οι τρεις προηγούμενες διοργανώσεις του διαγωνισμού ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες, καθώς η συμμετοχή των τυποποιητών ελαιολάδου ήταν μεγάλη. Μάλιστα ο αριθμός των δειγμάτων συμβατικών και βιολογικών ελαιολάδων, νέων και παλαιότερων τυποποιητών αυξάνει χρόνο με το χρόνο. Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης της ποιοτικής και εμπορικής αξίας, του επώνυμου και τυποποιημένου ελαιολάδου.

Οι επικεφαλής της κριτικής επιτροπής θα είναι η Έφη Χριστοπούλου, αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας σε χημικές και οργανοληπτικές ιδιότητες, χημικός εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του IOC, καθώς και ο Ιταλός διακεκριμένος επιστήμονας και διεθνούς φήμης γευσιγνώστης, Antonio Giuseppe Lauro.
Η κριτική επιτροπή (tasting panel) θα απαρτίζεται επίσης από καταρτισμένους γευσιγνώστες (και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες), οι οποίοι αριθμούν πολλές συμμετοχές σε διαπιστευμένες οργανοληπτικές ομάδες και έχουν μεγάλη εμπειρία. Η έμπειρη γευσιγνώστρια και panel supervisor του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου ΑΣ Ρεθύμνου, Ελευθερία Γερμανάκη, θα είναι η συντονίστρια του διαγωνισμού.

Οι κατηγορίες του διαγωνισμού θα είναι δύο: Ελαιόλαδο Συμβατικής Καλλιέργειας 2018 & Ελαιόλαδο Βιολογικής Καλλιέργειας 2018.

Οι εγγραφές συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν αρχίσει. Οι συμμετέχοντες καλούνται να στείλουν τα δείγματα τους στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «ΕΝΩΣΗ» από τις 12 Φεβρουαρίου έως και τις 12 Μαρτίου 2018.

Η αξιολόγηση των δειγμάτων, από την κριτική επιτροπή , θα διαρκέσει δύο ημέρες (16 & 17 Μαρτίου) και την Κυριακή στις 18 Μαρτίου 2018, θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης.

Το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του Διαγωνισμού θα πραγματοποιήσει στο Ρέθυμνο ενημερωτική ημερίδα για τον ελαιοκομικό κλάδο. Στόχος της ημερίδας είναι η εκπαίδευση και η επιμόρφωση των παραγωγών, ελαιουργών, τυποποιητών και όλων όσων ενδιαφέρονται για την ελιά και το ελαιόλαδο.
www.cretanooc.org , είναι η ιστοσελίδα του διαγωνισμού, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τον Διαγωνισμό, καθώς και για τους όρους & τις προϋποθέσεις συμμετοχής και να κάνουν on line τις αιτήσεις τους.