"Irish coffee", η παρεξηγημένη απόλαυση! | Cretan Food News
Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018

"Irish coffee", η παρεξηγημένη απόλαυση!

"Irish coffee", η παρεξηγημένη απόλαυση!

Γράφει για τη CFN ο Γιώργος Κοντορίνης - Barista trainer, Hacienda cafe

Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο cocktail με βάση τον καφέ και αλκοόλ, παγκοσμίως. Οι ρίζες του ξεκινάνε κάπου στη δεκαετία του '40, σε ένα αεροδρόμιο της Ιρλανδίας, μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα!

Εκείνο το βράδυ, ο Joe Sheridan, που ήταν chef, αποφάσισε να προσθέσει ιρλανδέζικο ουίσκι στον καφέ των ταλαίπωρων λόγω καθυστέρησης επιβατών της πτήσης της Pan AM. Ένας από τους επιβάτες ήταν και ο Stanton Delaplane, ο οποίος μετέφερε την ιδέα του ζεστού καφέ με ιρλανδέζικο ουίσκι στο Buena Vista Cafe στο San Francisco που εργαζόταν, όπου και την εμπλούτισε!
Η ιδέα του ήταν να προσθέσει ζάχαρη στο cocktail και στη συνέχεια φρέσκια κρέμα γάλακτος από πάνω. Αυτή ήταν και η ιδέα που απογείωσε τη συνταγή. Από τότε μέχρι και σήμερα, το Buena Vista Cafe, υπολογίζεται ότι έχει πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια irish coffee!

Η συνταγή του είναι σχετικά απλή και εύκολη να παρασκευαστεί σε οποιοδήποτε σπίτι. Όπως όμως με κάθε συνταγή, έτσι και εδώ, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις αναλογίες. Η συνταγή έχει ως εξής:

  • 40ml irish whisky
  • 15gr καστανή ζάχαρη
  • 180ml καφέ φίλτρου
  • 60ml χτυπημένη κρέμα γάλακτος

1.Προθερμαίνετε το ποτήρι με ζεστό νερό.
2.Ετοιμάστε καφέ φίλτρου.
3.Προσθέτουμε το ουίσκι στο άδειο ποτήρι, στη συνέχεια τον καφέ, και τέλος τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά έως ότου ομογενοποιηθούν. Πρέπει να υπάρχει 1-1,5εκ ελεύθερο στο ποτήρι για να χωρέσει η χτυπημένη κρέμα.
4.Τέλος χτυπάμε ελαφρώς την κρέμα, και με την βοήθεια ενός κουταλιού, τη ρίχνουμε αργά πάνω στην πίσω πλευρά του κουταλιού, να σκεπάσει τον καφέ.

Προσοχή! Πίνουμε απευθείας, ως έχει, μέσα από την κρέμα. Δεν ανακατεύουμε, δεν βάζουμε καλαμάκια!!
Όλη η μαγεία της συνταγής, είναι στην διαφορετική υφή που σου προσφέρει η παγωμένη γλυκιά κρέμα και ο ζεστός καφές!