Φτιάξτε σπιτική λαγάνα! | Cretan Food News
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018

Φτιάξτε σπιτική λαγάνα!

Φτιάξτε σπιτική λαγάνα!

CFN
Χρόνος Προετοιμασίας: 120'
Βαθμός Δυσκολίας: 2

Μία συνταγή που προτείνει στους επισκέπτες της, η CretanFoodNews.gr

Υλικά (για 3-4 λαγάνες)

  • 60 γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή
  • 2 κούπες ζεστό νερό (40 βαθμών Κελσίου)
  •  1 κιλό αλεύρι, αν έχετε σκληρό
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 2 κουταλιές ζάχαρη ή 1 κουταλιά μέλι
  • λίγο σουσάμι 

Εκτέλεση

Διαλύστε τη μαγιά στο μισό ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 1 - 2 ώρες.Βάλτε σε μια λεκανίτσα το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη φουσκωμένη μαγιά και 1 1/2 κούπα ή όσο χλιαρό νερό χρειαστεί και ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μια ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη.Ζυμώστε την δυνατά 8'-10'. Χωρίστε την σε 3 ή 4 μπάλες. Αλείψτε τες με λάδι και βάλτε τες σε μπολ. Σκεπάστε κι αφήστε τες να διπλασιασθούν σε όγκο. Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 ή 4 χοντρές πίτες, με διάμετρο 18-20 εκ. Βάλτε τες σε μεγάλες λαμαρίνες, σκεπάστε κι αφήστε τες να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο. Πατήστε τες με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθειές δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τες με λίγο νερό και πασπαλίστε τες με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200 βαθμούς Κελσίου, 15'-20'.