Τηγανιτά πιτάκια γλυκοκολοκύθας | Cretan Food News
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018

Τηγανιτά πιτάκια γλυκοκολοκύθας

Τηγανιτά πιτάκια γλυκοκολοκύθας

Συνταγή: Χρήστος Ι. Λάπας
Χρόνος Προετοιμασίας: 60'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Μία παραδοσιακή κρητική συνταγή που προτείνει στους αναγνώστες της, η Cretan Food News

Υλικά για την ζύμη (βγαίνουν περίπου 25 πιτάκια)

  • 125ml νερό
  • 125ml  ελαιόλαδο
  • 80ml  ρακί
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400ml (περίπου) ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (εξαρτάται από το σκεύος σας)

Υλικά για την γέμιση

  • 1 κιλό γλυκοκολοκύθα
  • 250ml νερό
  • Αλάτι, κύμινο, πιπέρι

 
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τον εξωτερικό της φλοιό, την κόβουμε σε κομμάτια και την τρίβουμε στον τρίφτη. Την βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 250ml νερό και την αφήνουμε να βράσει για 25 λεπτά περίπου. Η κολοκύθα θα βγάλει και τα δικά της υγρά. Όταν εξατμιστούν όλα τα υγρά και η υφή της είναι αρκετά μαλακή προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο (σε όση ποσότητα μας αρέσει). Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.

Για να φτιάξουμε την ζύμη μας βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, το ελαιόλαδο, την ρακί το αλάτι και ανακατεύουμε ελαφριά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Το ζυμάρι μας πρέπει να μην κολλάει στα χέρια και να μπορούμε να το ανοίξουμε σε φύλλο. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Σε μία λεία επιφάνεια ανοίγουμε με το ζυμάρι μας, ένα φύλλο 3χιλιοστά. Κόβουμε τετράγωνα φυλλαράκια 10χ10 εκατοστά και τοποθετούμε στο κέντρο τους μια κουταλιά της σούπας από την γέμισή μας. Κλείνουμε καλά το ζυμάρι μας σε τριγωνάκι και πιέζουμε την ένωση με ένα πιρουνάκι για να κλείσει καλά.

Στο τηγάνι με το ελαιόλαδο που καίει τηγανίζουμε τα πιτάκια μας σε μέτρια φωτιά και προσέχουμε να τα γυρίζουμε από όλες τις πλευρές. Το κάθε πιτάκι χρειάζεται περίπου 4 λεπτά για να τηγανιστεί. Μόλις έχουν πάρει χρυσαφί χρώμα τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε ζεστά.