Σουπιές με μελάνι & γιαχνερά, μια συνταγή από τον Chef του πολυχώρου Grand | Cretan Food News
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018

Σουπιές με μελάνι & γιαχνερά, μια συνταγή από τον Chef του πολυχώρου Grand

Σουπιές με μελάνι & γιαχνερά, μια συνταγή από τον Chef του πολυχώρου Grand

Γράφει και προτείνει ο chef & Υπεύθυνος Ποιότητας του πολυχώρου Grand, κ. Αργύρης Κακκαβάς
Χρόνος Προετοιμασίας: 40'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Η νηστεία είναι μια ευκαιρία να αποτοξινωθούμε, να υιοθετήσουμε μια διατροφή πιο υγιεινή και, επίσης να δοκιμάσουμε ξεχασμένες γεύσεις, με την ελπίδα να συνεχίσουμε να τις συγκαταλέγουμε στη διατροφή μας και μετά το τέλος της Σαρακοστής.

Ένα από τα πιο δημοφιλή και θρεπτικά πιάτα είναι οι σουπιές μαγειρεμένες με γιαχνερά. Τόσο οι διατροφική αξία της σουπιάς όσο και των χορταρικών που συνοδεύουν αυτό το γευστικό πιάτο, είναι πολύτιμη και  σημαντική για τον οργανισμό μας.

Οι σουπιές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες Α, C, του συμπλέγματος Β, ιδίως βιταμίνης Β2, Β12,  Β6 και φυλλικό οξύ. Επίσης είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, απαραίτητων αμινοξέων, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Περιέχουν σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ασβέστιο, καθώς επίσης ω-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου, των ματιών και του δέρματός μας.
 
Ομοίως τα γιαχνερά, τα οποία είναι μια κατηγορία άγριων αλλά και καλλιεργημένων χόρτων, που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα για να παρασκευάσουμε διάφορα φαγητά, μας προσφέρουν φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία του εντέρου καθώς και πολλές βιταμίνες που βοηθούν στην καλή και ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Μπορούμε να τα βρούμε είτε στα super markets και τα μανάβικα, είτε να τα μαζέψουμε μόνοι μας.

Σας προτείνουμε λοιπόν μια εύκολη και γρήγορη συνταγή, που ενδείκνυται για την περίοδο της νηστείας, αλλά ταυτόχρονα είναι μια εξαιρετικά γευστική και υγιεινή πρόταση καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 kg Σουπιές
  • 1 kg Χόρτα Γιαχνερά
  • ½ ποτήρι Ελαιόλαδο
  • 5 φρέσκα Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½ ποτήρι Λευκό κρασί
  • 1 μάτσο Άνηθο
  • 1 μάτσο Μάραθο
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις σουπιές, βγάζοντας το μάτι, το κόκκαλο, την κοιλιά και το μελάνι. Σε ένα μπωλ κρατάμε λίγο από το μελάνι της σουπιάς, το οποίο είναι και η επιτυχία της συνταγής μας.

Καλό θα είναι να προμηθευτούμε φρέσκιες σουπιές, ώστε να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά και φυσικά την γεύση ενός φρέσκου πιάτου. Εάν πάλι δεν έχουμε τη δυνατότητα, μπορούμε να εκτελέσουμε την συνταγή μας και με κατεψυγμένες σουπιές, λαμβάνοντας μόνο υπόψη μας ότι ο χρόνος ψησίματος θα είναι κατά 1/3 λιγότερος.

Στη συνέχεια, κόβουμε τις σουπιές σε μικρές κομμάτια, το μέγεθος των οποίων ποικίλει ανάλογα την προτίμηση μας. Πλένουμε τα γιαχνερά πολύ προσεκτικά και τα καθαρίζουμε, όπως κάνουμε συνήθως με τα χόρτα.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και κατόπιν σωτάρουμε για 2 λεπτά το κρεμμύδι. Έπειτα προσθέτουμε τα γιαχνερά, τον άνηθο και το μάραθο και τα αφήνουμε για μερικά ακόμα λεπτά να σωταριστούν ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
Τέλος, προσθέτουμε τις σουπιές και αλατοπιπερώνουμε.

Αφού βράσουν σε σιγανή φωτιά όλα τα υλικά μας για 20 λεπτά περίπου, σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε το μελάνι. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα να σιγοβράσουν και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
 
 
Καλή σας όρεξη & Καλή Σαρακοστή!

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τον Πολυχώρο Grand