Ο προστάτης των κυνηγών! | Cretan Food News
Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

Ο προστάτης των κυνηγών!

Ο προστάτης των κυνηγών!

Γράφει για την CFN ο Σταύρος Βασιλειάδης MIXOLOGIST – BARTENDER (stavros_pro.bartender@yahoo.gr)

Όλοι γνωρίζουμε το πράσινο μπουκάλι με σήμα το κεφάλι του ελαφιού και ένα σταυρό. Δεν είναι άλλο παρά το γνωστό μας Jagermeister. Τι ακριβώς είναι αυτό που σήμερα έχει ταυτιστεί με το απόλυτο παγωμένο { -20 c } σφηνάκι;

Ο Hubertus, ο μεγαλύτερος γιός του Bertrand, του δούκα του Aquitaine, είχε πάθος με το κυνήγι. Μία Μεγάλη Παρασκευή κυνήγησε ένα δυνατό αρσενικό ελάφι με τους συντρόφους του κυνηγούς, αλλά όταν του έριξε το δόρυ του, εξοστρακίστηκε στα κέρατα, ανάμεσα στα οποία εμφανίστηκε τότε ένας σταυρός. Από τότε ο Hubertus εγκατέλειψε το κυνήγι και αργότερα έγινε επίσκοπος της Λιέγης. Όλα αυτά δεν θα είχαν καμία σχέση με το αλκοόλ, αν δεν ήταν ο Curt Mast, που δημιούργησε το Jagermeister το 1934 και είχε πάθος με το κυνήγι. Κανείς δεν εξεπλάγη, λοιπόν, όταν είδε το κεφάλι ενός αρσενικού ελαφιού με ένα γυαλιστερό σταυρό τυπωμένο στην ετικέτα, θυμίζοντας μας την ιστορία του Hubertus και προστάτη αγίου των κυνηγων.

Πενήντα έξι βότανα, λουλούδια, ρίζες και καρποί από χώρες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται για να παρασκευαστεί η βάση του Jagermeister, συμπεριλαμβανομένων ξύλου κανέλας από τη Σρι Λάνκα, φλούδα νεραντζιού από την Αυστραλία, κόκκινου σανταλόξυλου από τις Δυτικές Ινδίες και πιπερόριζας από τη Νοτιοδυτική Ασία. Τα υλικά ζυγίζονται σύμφωνα με τη μυστική συνταγή, κατόπιν χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες και ομαδοποιούνται. Εμποτίζονται για περίπου μία εβδομάδα σε μεγάλες δεξαμενές σε μείγμα νερού και αλκοόλ 07% vol., που εκχυλίζει μόνο μέρος των συστατικών. Για το λόγο αυτό η διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές την περίοδο των πέντε εβδομάδων.

Τα εκχυλίσματα από τον εμποτισμό αναμειγνύονται για να φτιάξουν τη βάση του Jagermeister, που κατόπιν διυλίζεται και φυλάσσεται για ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια. Αλκοόλ, διάλυμα ζάχαρης, καραμέλα και απιονισμένο νερό προστίθενται στη βάση, ανάγοντας τη δύναμή του προς κατανάλωση σε 35% vol.

To Jagermeister ανήκει στην μεγάλη κατηγορία των λικέρ βοτάνων.
Και προσοχή… μην το παρακάνετε με τα σφηνάκια!!!
 
Και μην ξεχνάτε
Bartender is your best friend
Drink responsible
Support nice bars