Ντάκος με τομάτα, ελαιόλαδο, φέτα ή ξινομυζήθρα και βότανα Κρήτης | Cretan Food News
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

Ντάκος με τομάτα, ελαιόλαδο, φέτα ή ξινομυζήθρα και βότανα Κρήτης

Ντάκος με τομάτα, ελαιόλαδο, φέτα ή ξινομυζήθρα και βότανα Κρήτης

Συνταγή: Χρήστος Ι. Λάπας
Χρόνος Προετοιμασίας: 90'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Μία παραδοσιακή κρητική συνταγή που προτείνει στους αναγνώστες της, η Cretan Food News

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι τύπου 70
  • 160 γρμ. αλεύρι κριθαρένιο
  • 160 γρμ. αλεύρι σιταρένιο ολικής
  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 150 γρμ. μαγιά
  • 4 τομάτες μέτριες
  • 150 γρμ. ελαιόλαδο
  • 150 γρμ. φέτα ή ξινομυζήθρα
  • ρίγανη

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλους τους τύπους αλευριών.  Βάζουμε χλιαρό νερό στη μέση. Λιώνουμε τη μαγιά και προσθέτουμε το ανάλογο νερό, για ένα σφιχτό ζυμάρι.  Φτιάχνουμε κουλούρια 300 γρμ. το καθένα και τα βάζουμε στη στόφα για 15’ περίπου.  Ψήνουμε τα κουλούρια να πάρουν χρώμα σε 200ο C περίπου 20’.  Τα βγάζουμε, τα κόβουμε στη μέση και τα παξιμαδιάζουμε στο φούρνο. Όταν κρυώσουν τρίβουμε τις τομάτες  και τις ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το αλάτι. Βρέχουμε με νερό ελαφρά τον ντάκο,  προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα και την θρυμματισμένη φέτα ή ξινομυζήθρα.