Μοσχαράκι με μανιτάρια και μαύρη μπίρα | Cretan Food News
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

Μοσχαράκι με μανιτάρια και μαύρη μπίρα

Μοσχαράκι με μανιτάρια και μαύρη μπίρα

Συνταγή: Ντίνα Νικολάου από το www.dinanikolaou.gr
Χρόνος Προετοιμασίας: 15'
Βαθμός Δυσκολίας: 2

Το μυστικό νοστιμιάς αυτής της συνταγής είναι η μαύρη μπίρα με την ευχάριστη πικράδα της και την καβουρδιστή γεύση της. Ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τη «γήινη» γεύση των μανιταριών το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 κιλό μοσχάρι, από ελιά ή κιλότο, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτά καρέ
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, σε σκόνη (ή 1 κουτ. σούπας μουστάρδα κλασική, απαλή)
  • 2 κουτάκια (περίπου 700 ml) μαύρη μπίρα
  • 400 ml ζεστός ζωμός λαχανικών (ή ζεστό νερό)
  • 2 - 3 κόκκοι μπαχάρι
  • 300 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια (τα μικρά ολόκληρα και τα μεγάλα κομμένα στη μέση), καθαρισμένα με ένα νοτισμένο πανάκι
  • 2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω μαζί το κρέας και τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι το κρέας να ροδίσει ομοιόμορφα. Προσθέτω το αλεύρι και τη σκόνη μουστάρδας (αν χρησιμοποιήσω κλασική μουστάρδα θα τη βάλω πιο μετά) και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας καλά, ώσπου το αλεύρι να σκουρύνει ελαφρώς.

Σβήνω με τη μπίρα και το μισό ζωμό (ή νερό), προσθέτω το μπαχάρι και αφήνω το υγρό να πάρει βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά (αν χρησιμοποιήσω κλασική μουστάρδα τη ρίχνω τώρα), σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 1 ώρα και 15 λεπτά.

Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τα μανιτάρια και τα καρότα για 2 - 3 λεπτά, μέχρι απλώς να μαλακώσουν. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και αφήνω το μείγμα κατά μέρος.

Όταν ολοκληρωθεί η 1 ώρα και 15 λεπτά μαγειρέματος του κρέατος ρίχνω στην κατσαρόλα το σοταρισμένο μείγμα καρότων-μανιταριών, αλατοπιπερώνω, ανακατεύω και μαγειρεύω για άλλα 30 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά. Αν χρειαστεί, ρίχνω και τον υπόλοιπο ζωμό (ή νερό) γιατί το φαγητό πρέπει να έχει στο τέλος μια σκουρόχρωμη και ελαφρώς μελωμένη σάλτσα. Το σερβίρω ζεστό.