Μεσογειακά χειροποίητα λαζάνια αρωματισμένα με σαφράν, γεμισμένα με σπανάκι, και φρέσκια σάλτσα ντομάτας | Cretan Food News
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018

Μεσογειακά χειροποίητα λαζάνια αρωματισμένα με σαφράν, γεμισμένα με σπανάκι, και φρέσκια σάλτσα ντομάτας

Μεσογειακά χειροποίητα λαζάνια αρωματισμένα με σαφράν, γεμισμένα με σπανάκι, και φρέσκια σάλτσα ντομάτας

Συνταγή: Κασαπάκη Μαρία
Χρόνος Προετοιμασίας: 90'
Βαθμός Δυσκολίας: 4

Δοκιμάστε μία από τις δέκα συνταγές που επιλέχθηκαν να διαγωνιστούν στον 1ο Διαγωνισμό Μαγειρικής από τη CFΝ!  Ευχαριστούμε τη Μαρία Κασαπάκη για τη συνταγή και τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό!

Υλικά για περίπου 30 μίνι ρολά
Για τη ζύμη πάστας

  • 350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 10 στήμονες σαφράν διαλυμένους σε 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
  • 1 κ.γλ. αλάτι

Για τη γέμιση με σπανάκι

  • 400γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο και καλά στραγγισμένο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι φρεσκοξηραμένο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη, καθαρισμένη
  • 1 αβγό
  • 100γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 150γρ. ρικότα
  • 120 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια χοντροτριμμένη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι  φρεσκοξηραμένο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη, καθαρισμένη
  • 6 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 2 κ.σ. πετιμέζι
  • 3-4 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές φλωρίνης ψητές, λιωμένες στον πολυκόφτη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη κανέλα

 
Για τη ζύμη πάστας
Κοσκινίζω σε ενα μπωλ το αλεύρι και το αλάτι, κάνω μια λακούβα στη μέση, και εκεί ρίχνω τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα με ένα πιρούνι και  το νεράκι με το σαφράν.  Ζυμώνω, αν έχω μίξερ πάγκου βάζοντας το γάντζο, αλλιώς στο χέρι, μέχρι να έχω ένα ζυμάρι λίγο σφικτό και γυαλιστερό, περίπου δηλαδή για 10 λεπτά. Τυλίγω σε μεμβράνη κουζίνας και αφήνω τη ζύμη μου να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά. (Στο διάστημα αυτό ετοιμάζω τη γέμιση και τη σάλτσα ντομάτας).

Κόβω το ζυμάρι σε μπάλες τις οποίες μπορώ να χειριστώ στη μηχανή ανοίγματος φύλλου, και περνάω τα μπαλάκια μου διαδοχικά από το νούμερο 1, καταλήγοντας στο νούμερο 4. Απλώνω κάθε φύλλο που βγάζω σε αλευρωμένο πάγκο, και το κόβω με οδοντωτό εργαλείο σε λωρίδες διαστάσεων περίπου    3 Χ 15 εκατοστά. Τις τοποθετώ σε ελαφρά αλευρωμένη λαδόκολλα, μέχρι να ανοίξω και τα υπόλοιπα.
 
Για τη γέμιση με το σπανάκι
Σωτάρω στο ελαιόλαδο ελαφρά το κρεμμύδι με το σκόρδο, ρίχνω και το σπανάκι, αλατοπιπερώνω, και μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαραθεί το σπανάκι. Το στραγγίζω, αφαιρώ το σκόρδο,  και το αφήνω να κρυώσει. Το ανακατεύω με τη βοήθεια ενός πιρουνιού με το αβγό, την παρμεζάνα, τη ρικότα, τη μοτσαρέλα, λίγο μοσχοκάρυδο, και ακόμα λίγο αλατοπίπερο.
 
Για τη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
Στο ελαιόλαδο σωτάρω το κρεμμύδι με το σκόρδο, ρίχνω τις ντομάτες, προσθέτω αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα και το πετιμέζι, και σιγοβράζω για περίπου 15 λεπτά, χωρίς να αφήσω τη σάλτσα μου να πιει όλα τα υγρά της. Κατεβάζω απο τη φωτιά, και προσθέτω το βασιλικό και την πιπεριά φλωρίνης. Τέλος, αφαιρώ το σκόρδο. 
 
Για το τελείωμα
120 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια χοντροτριμμένη
 
Συναρμολόγηση
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνω λίγη από τη σάλτσα ντομάτας. Θα ξεκινήσω από τα λαζάνια που έφτιαξα πρώτα, και θα προχωρώ με αυτή τη σειρά, γιατί θα έχουν με αυτό τον τρόπο το χρόνο που χρειάζονται για να στεγνώσουν. Απλώνω κάθε ένα στον πάγκο, τοποθετώ κατά μήκος περίπου 1 κ.γλ. από τη γέμιση με το σπανάκι, προσέχοντας να μη φτάσω ως τις άκρες. Τυλίγω σε ρολό, και τοποθετώ στο σεύος που έχω ετοιμάσει, αφήνοντας λίγη απόσταση ανάμεσα στα ρολά. Όταν τελειώσω με όλα, τα περιχύνω με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, κρατώ όμως περίπου 1 ποτήρι του κρασιού, που θα τη χρειαστώ στο σερβίρισμα. Πασπαλίζω τα ρολά μου με την μοτσαρέλα, και από την άκρη του σκεύους, ρίχνω προσεκτικά 1 ποτήρι ζεστό νερό. Αυτό θα βοηθήσει τα ζυμαρικά να ψηθούν χωρίς να στεγνώσουν.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 25 λεπτά. Αφήνω λίγο να κρυώσουν, τοποθετώ σε πιατέλα, βάζοντας στο καθένα από ένα καλαμάκι, ή οδοντογλυφίδα, για να μπορούν οι καλεσμένοι να βουτούν τα ρολά τους στη σάλτσα που έχω τοποθετήσει δίπλα!