Καλτσούνια της Αθηνούλας | Cretan Food News
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

Καλτσούνια της Αθηνούλας

Καλτσούνια της Αθηνούλας

Συνταγή: Αθηνά Περογιαννάκη
Χρόνος Προετοιμασίας: 30'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Μία παραδοσιακή κρητική συνταγή που προτείνει στους αναγνώστες της, η Cretan Food News

Υλικά για το ζυμάρι

  • 1 κιλό αλεύρι (περίπου)
  • 1 φλιτζάνι  λάδι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 4 αυγά
  • 1 φακελάκι baking powder 
  • 1 κουταλάκι σόδα

Υλικά για τη γέμιση

  • 1200γρ φρέσκια μυζήθρα
  • 1 φλιτζανάκι( του καφέ), ζάχαρη

Λίγη κανέλα και ένα επιπλέον αυγό για το πέρασμα με πινέλο πριν το ψήσιμο
 
Εκτέλεση
Σε ένα  μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στο αλεύρι προσθέτουμε το baking powder  και τη σόδα. Στο μείγμα των αυγών προσθέτουμε το λάδι και χτυπάμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Σε ένα άλλο μπολ λιώνουμε τη μυζήθρα και προσθέτουμε την υπόλοιπη  ζάχαρη.
Από  τη ζύμη φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα από ένα καρύδι. Ίδια μπαλάκια φτιάχνουμε και από το υλικό της μυζήθρας.
Το κάθε μπαλάκι ζύμης το ανοίγουμε σε στρογγυλό φυλλαράκι με διάμετρο περίπου δέκα εκατοστά. Βάζουμε στο κέντρο του ένα μπαλάκι μυζήθρας και το κλείνουμε περιμετρικά, αφήνουμε όμως στο κέντρο να φαίνεται λίγη μυζήθρα.  Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα.
Πριν τα βάλουμε για ψήσιμο, τα αλείφουμε με ένα πινέλο, με χτυπημένο αυγό και βάζουμε στο κέντρο τους (πάνω στη μυζήθρα) λίγη κανέλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 250οC για 10-15 λεπτά μέχρι να κοκκινίσει και να φουσκώσει το φύλλο.