Γευστική Μελιτζανόπιτα! | Cretan Food News
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

Γευστική Μελιτζανόπιτα!

Γευστική Μελιτζανόπιτα!

Συνταγή: Ελένη Μαραγκάκη
Χρόνος Προετοιμασίας: 80'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Μια συνταγή που προτείνει στους αναγνώστες της η Cretan Food News

Υλικά

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε κύβους με το φλούδι τους.
  • 5 ντομάτες πομοντόρια κομμένα στα δυο κι έπειτα σε φέτες.
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε πολύ λεπτές φετούλες
  • 1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. δυόσμο φρέσκο
  • 3 κ.γ. αγουρίδα
  • 3 κούπες κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 3 κ.σ. σιμιγδάλι
  • Για το φύλλο: το κρητικό ζυμάρι ή φύλλο χωριάτικο τυποποιημένο.

Βάζουμε μια όμορφη ποδιά, δένουμε τα μαλλιά μας και:
Ετοιμάζουμε πρώτα τις μελιτζάνες τις οποίες αφήνουμε σε νερό σκεπασμένες με πιάτο.

Σε 1/4 κούπα ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφριά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αδειάζουμε σε μπολ. Στο ίδιο τηγάνι σε ¼ κούπα ελαιόλαδο αλατίζουμε ελαφριά και σοτάρουμε τις ντομάτες αρκετά αλλά όχι έως να διαλυθούν. Προσθέτουμε τον βασιλικό και τον δυόσμο. Αδειάζουμε στο ίδιο μπολ και προσθέτουμε ξανά 1/3 κούπα ελαιόλαδο. Αφού στραγγίξουμε καλά τις μελιτζάνες τις σοτάρουμε κι αυτές έως να ροδίσουν προσθέτοντας λίγο αλάτι, τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Σβήνουμε με αγουρίδα. Αδειάζουμε τις μελιτζάνες στο ίδιο μπολ και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας προσθέτοντας το σιμιγδάλι, τον κόλιανδρο, το πιπέρι και στο τέλος το τυρί.

Σε μεγάλο ταψί (του φούρνου) απλώνουμε τα φύλλα έτσι ώστε να περισσεύουν για να σκεπάσουν την πίτα μας. Μεταξύ τους τα αλείφουμε με λάδι.

Αφού σκεπάσουμε την πίτα μας, απλώνουμε στην επιφάνεια με πινέλο λίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό. Χαράσσουμε σε μεγάλα κομμάτια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο (αερόθερμο) έως ότου ροδίσει καλά η πίτα μας!