Γίνε Home Barista και ανακάλυψε μια εμπειρία που πραγματικά θα σε εντυπωσιάσει! | Cretan Food News
Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018

Γίνε Home Barista και ανακάλυψε μια εμπειρία που πραγματικά θα σε εντυπωσιάσει!

Γίνε Home Barista και ανακάλυψε μια εμπειρία που πραγματικά θα σε εντυπωσιάσει!

Γράφει για τη CFN ο Γιάννης Λαγουδάκης, Head barista at Coffee Studio

Με τη μέθοδο Hario V60 Dripper, μία από τις πιο δημοφιλείς και απλές μεθόδους εκχύλισης καφέ φίλτρου σε όλο τον κόσμο.

Μια και η εποχή που ζούμε μέρα με τη μέρα εξελίσσεται και ο καφές έχει περάσει σε ένα άλλο ποιο προχωρημένο επίπεδο, αξίζει πλέον, εκτός από τα φημισμένα Cafe της γειτονιάς σας και η δική σας εμπειρία δημιουργώντας μια εξαιρετική κούπα καφέ στο σπίτι σας.

Γίνε Home Barista και ανακάλυψε μια εμπειρία που πραγματικά θα σε εντυπωσιάσει. Βασικά tips για να πετύχει αυτή η εμπειρία:
1)Συμβουλές από ανθρώπους του χώρου του καφέ ώστε να φτάσετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

2)Σκεύη και εργαλεία που θα σας βοηθήσουν για μια τέλεια παρασκευή καφέ ανάλογα τη μέθοδο που θα επιλέξετε.

3) Ο καφές που θα επιλέξετε να είναι φρέσκοψημένος και φρέσκοκομμένος. Δόξα τω θεό υπάρχουν καφεκοπτεία και ψαγμένα Cafe που πουλάνε τον καφέ τους (3ου κύματος). Ακόμα και από το  Internet μπορείς να το ψάξει κανείς. 

4)Προσοχή ο καφές του super market έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ποικιλίες καφέ από συγκεκριμένη χώρα, περιοχή, φάρμα, υψόμετρο, επεξεργασία, γευστικό προφίλ θα σας δώσουν σίγουρα κάτι παραπάνω από έναν εμπορικό καφέ.

Ο καφές αξίζει κάτι παραπάνω ακόμα και όταν τον παρασκευάζεις σπίτι σου. Πλέον τα γευστικά χαρακτηριστικά αρχίζουν και διαδίδονται. Πίνουμε καφέ για να τον γευτούμε και όχι μόνο για να μας ξυπνήσει, είτε είναι φίλτρου, espresso, είτε καφές σε μπρίκι.

Μέθοδος Hario V60 Dripper: Μία από τις πιο δημοφιλείς  και απλές μεθόδους εκχύλισης καφέ φίλτρου σε όλο τον κόσμο. Τι θα χρειαστείτε:
Ένα V-60 Dripper / Χάρτινα φίλτρα / φρέσκοκαβουρντισμένο καφέ / Ζυγαριά / Μύλο άλεσης / Χρονόμετρο / Kettle   

Η αναλογία καφέ / ζεστό νερό στον καφέ φίλτρου είναι 6-7γραμ. καφέ / 100 ml νερού χωρίς βέβαια να είναι δεσμευτικό και ο κάθε barista δημιουργεί την αναλογία που προτιμάει ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει στο φλιτζάνι του. Το κόψιμο του καφέ είναι χονδρότερο από τον espresso αλλά ψιλότερο από την πρέσα. Ελαφρώς ψιλότερο από τον καφέ για μηχανή φίλτρου.
Χρόνος Απόσταξης 2:00 – 3:00 λεπτά.  
  
Προφίλ: Το Hario V60 Dripper σε πλαστική ή κεραμική έκδοση (κατασκευασμένο στην Ιαπωνία) αποτελεί ίσως τον πιο διαδεδομένο τρόπο εκχύλισης, χαρίζοντας ένα ισορροπημένο φλιτζάνι όπου την ένταση τη δημιουργούμε εμείς από τον τρόπο εκχύλισης που ρυθμίζεται με το χέρι μας.
Φίλτρο: Χρησιμοποιείται χάρτινο φίλτρο Hario V60 μίας χρήσης.

Αν είσαι φανατικός του καφέ ή αν ξεκινάς να μαθαίνεις τις ψωνιστικές λεπτομέρειες του Τρίτου Κύματος, τότε θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σίγουρα θα χαρείς με το να πειραματίζεσαι με κόκκους και με δοσολογίες. Τότε, κάνε παιχνίδι!

  • Τοποθετήστε το Hario V60 με το σκεύος που επιθυμείτε πάνω στη ζυγαριά ακριβείας. Ανοίξτε στο μηδέν τη ζυγαριά την στιγμή της παρασκευής.
  • Ρίξτε ζεστό νερό ώστε να βραχεί το φίλτρο και να ζεσταθεί η πορσελάνη του σκεύους. Το νερό αυτό θα ζεστάνει επίσης το δοχείο υποδοχής. Αφήστε το υπολειπόμενο νερό στο βραστήρα μέχρι να φτάσει τους 90-94 βαθμούς Κελσίου.
  • Κόψτε και αδειάσετε τον καφέ σας ανάλογα με τα γραμμάρια που θέλετε στο φίλτρο και κάντε επίπεδη την επιφάνεια του, επιτρέποντας του μια περισσότερο ομοιόμορφη ροή νερού. Μετά  αδειάστε το νερό στο Kettle και προετοιμαστείτε για την παρασκευή.
  • Αρχίζοντας από το κέντρο της επιφάνειας, απαλά ρίξτε νερό (διπλάσια ποσότητα από εκείνη του καφέ, για παράδειγμα 50 γραμμάρια νερού εάν έχετε 25 γραμμάρια καφέ).
  • Συνεχίστε με το νερό με κατεύθυνση προς τα έξω, αποφεύγοντας να βρέχεται το φίλτρο. Θα παρατηρήσετε ότι αυτή η ποσότητα του νερού θα προκαλέσει διόγκωση του καφέ. Αφήστε το να διογκωθεί για 30 περίπου δευτερόλεπτα χωρίς να τον αφήσετε να στεγνώσει. Αυτή είναι η προ-έγχυση του καφέ. Το λεγόμενο Bloom, η διόγκωση θα εξασφαλίσει ομοιόμορφη διασπορά του νερού και ένα γευστικό φλιτζάνι αργότερα.
  • Έχοντας  ξεκινήσει την εκχύλιση ο καφές αρχίζει να πέφτει από την οπή που βρίσκεται στη βάση του κώνου στο σκεύος σερβιρίσματος που επιθυμούμε. Συνεχίζουμε ρίχνοντας σιγά-σιγά, ξεκινώντας από τη μέση και προχωράμε μέσα και έξω σε ομόκεντρους κύκλους έως ότου επιτευχθεί η επιθυμητή ένταση. Κρατήστε τη δέσμη του νερού περίπου 1 πόντο μακριά από τα τοιχώματα του dripper συνέχεια, προσπαθώντας να διατηρήσετε μια σταθερή ροή και ποσότητα μέσα στον κώνο σε όλη την διάρκεια την παρασκευής. Συνεχίστε να ρίχνετε νερό – απαλά και όμορφα – στο κέντρο του καφέ. Θα πρέπει να ρίχνετε σιγά-σιγά με το Kettle σας, με τέτοιο ρυθμό που η πλήρης διαδικασία να διαρκέσει περίπου 2 λεπτά. Όταν φτάσει η  ζυγαριά τα γραμμάρια καφέ που έχετε επιλέξει σταματάτε το Brewing και αφήνετε τον καφέ να κατασταλάξει στο σκεύος σερβιρίσματος.

Σερβίρετε και γευτείτε τον καφέ σας!

"Φτιάχνεις με αυτόν τον τρόπο καλό καφέ;" 
Η απάντηση είναι: "Ναι. Φτιάχνεις καφέ επίπεδα πάνω από εκείνον που θα έκανες με την καφετιέρα φίλτρου σου και με καφέ του σουπερμάρκετ, όπως και καλύτερο από τους περισσότερους φίλτρου που θα πιεις έξω."

Υ. Γ. Έχοντας αγαπήσει τον ποιοτικό καφέ και με γνώμονα τη συνεχή μάθηση γνώσης και εμπειρίας που δεν έχει τελειωμό, βλέποντας  από κοντά τον χώρο, σιγά σιγά ελπίζω να καταφέρω σε επόμενα στάτους, με διάφορες μεθόδους παρασκευής καφέ, να σας βοηθήσω να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα!